20% Korting

Bespaar 20% op zeilvakanties in Kroatië, Griekenland en Italië.

Shirley Robertson’s Sunsail family holiday

Shirley Robertson's Sunsail-familievakantie

Shirley Robertson OBE nam haar gezin onlangs mee op hun allereerste zeilvakantie, aan boord van een Sunsail 444 in Griekenland.

We spraken Shirley nadat ze terugkwam van haar reis.

Zo, Shirley, je bent net terug van je allereerste zeilvakantie met het hele gezin. Hoe was het?

We waren allemaal een beetje zenuwachtig toen we naar Lefkas vertrokken. Ik had de leiding – kapitein mama! Hoe zou het werken als een bazige moeder de kinderen vertelt wat ze op een boot moeten doen? Zouden de kinderen meedoen? Zouden ze werkelijk naar mij luisteren? Zou het leuk zijn?

Ik hoefde me geen zorgen te maken; ze vonden het de 'beste vakantie ooit'. Ze hielden van het avontuur, een nieuwe plek om elke dag te ontdekken, andere kinderen te ontmoeten en betrokken te raken bij het leven op de boot. Moeder werd niet gezien als bazig, maar als deskundig.

Waar ben je naartoe gegaan? Welke route heb je genomen?

Lefkas – Little Vathi – Kalamos – Fiskardo – Sivota – Lefkas waren onze nachtstops. Allemaal prachtig, maar ons absolute hoogtepunt was Fiskardo; geweldige restaurants en een mooi dorp.

Heeft u toptips voor eilanden, ankerplaatsen of bijzondere restaurants die u wilt delen?

Onze favoriete lunchstop was One House Bay, met prachtige rotsen, stranden en het helderste turquoise water.

Het beste restaurant waar we naartoe gingen was waarschijnlijk Stavros, in Sivota.

Kleine Vathi had het meest behulpzame jachthavenpersoneel; als je helemaal niet zeker bent over parkeren, houden ze je hand graag vast (nou ja, niet letterlijk!)

Wat was jouw absolute hoogtepunt van de reis? Je meest dierbare herinnering?

Afgezien van de aanblik van mijn dochter in een paar goudsbloemen die de afwas doet, denk ik dat dit misschien wel onze laatste dag op de boot is.

We stopten tijdens de lunch, mijn zoon bestuurde de boot en mijn dochter liet het anker vallen. Ze zwommen en kajakten 2 uur voordat mijn zoon de waypoints invulde voor de terugweg naar Lefkas en met de boot naar huis voer – na 6 dagen was het cruiseritme zo natuurlijk dat ik overbodig was!

Dus uw kinderen raakten behoorlijk betrokken bij het zeilen?

We hadden een beetje krapte, dus de kinderen moesten meedoen. Er was geen optie om je af te melden, en dat konden ze zien. Naarmate de dagen verstreken, groeide hun zelfvertrouwen totdat ze met de boot aan het zeilen waren zonder dat ik hands-on hoefde te zijn. Ze deden met veel plezier alles: navigeren, aan de touwen trekken, sturen.

Wat vonden de kinderen het leukst?

Als ik het ze zou vragen, zouden ze alles zeggen, maar de realiteit was dat de lunchpauze een enorme hit was. We gingen voor anker in een kleine baai en zij konden paddleboarden, kajakken of van de boot springen… eindeloos!

Hoe heb je de dingen zo leuk mogelijk voor ze gemaakt en ze betrokken, veilig en gelukkig gehouden?

We planden samen de dag, waar we heen zouden gaan en wat we zouden doen, en dus denk ik dat ze zich meer eigenaar van de reis voelden dan bij een 'normale' vakantie.

Het was vol, er was geen tijd om je te vervelen, en hoe meer ze wisten over zeilen en leven op een boot, hoe leuker het was, dus stelden ze veel vragen.

Wat de veiligheid betreft: ik heb uitgelegd waar de risico's lagen; We hebben veel gezeild, dus ik demonstreerde de effecten van het laden op de touwen, en ik benadrukte dat ik op deze reis niet alleen moeder was, maar ook de leiding had over het jacht.

Deze vakantie moet nogal anders zijn geweest dan de laatste keer dat u in Griekenland zeilde toen u tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene uw tweede goud won. Hoe gemakkelijk vond u het, als zeiler die gewend was aan het allernieuwste racen, om in de 'cruising-modus' te komen?

Nou, als we nog een Sunsail 444 tegenkwamen, was de race begonnen!!

Ik wilde overal naartoe varen. Ik vind het gewoon heerlijk als de motor uit is. Soms wilden de kinderen er gewoon 'komen'.

Het was mijn eerste keer terug in Griekenland sinds ik in 2004 goud won. Ik had er altijd al eens naartoe willen cruisen, maar er was nooit eerder een tijd voor. De eilanden zijn prachtig, het varen is eenvoudig en stressvrij, de mensen zijn zo aardig en het is heel erg kindvriendelijk.

Wat heeft u het meest verrast aan uw vakantie?

Ik was verbijsterd hoe goed de kinderen het bootleven opgingen en hoe we allemaal samenwerkten; ze wilden heel graag helpen! Aan het einde van de vakantie voelden we ons een echt 'team', wat heel bijzonder was.

Had u het gevoel dat u de juiste boot had? Hoe geschikt was de Sunsail 444 voor een familievakantie in Griekenland?

De boot was fantastisch, hij had alles wat je ooit zou willen. We vonden het fantastisch!

Er waren massa's ruimte, verwarming en airconditioning, 4 hutten en 4 toiletruimtes. Ik ben een grote fan van een catamaran om te cruisen. Ik was enigszins bezorgd dat het voor ons nogal groot was om mee om te gaan, maar het was gemakkelijk en het personeel van Lefkas heeft ons heel goed geïnformeerd en al mijn vragen beantwoord.

Shirley's kinderen doen hun zegje:

Annabel:

Ik dacht niet dat ik het leuk zou vinden, maar tegen het einde van de vakantie wilde ik niet meer weg! Het beste van de vakantie was dat het voelde alsof we een miljoen kilometer verwijderd waren van alles; we hoefden ons nergens anders zorgen over te maken dan de boot.

Killian:

Ik dacht dat de vakantie veel werk zou zijn, maar dat was niet zo; het was ontspannend en leuk. De boot was geweldig; het was gemakkelijk te bedienen en het was geen hele klus omdat het leuk en actief was. Toen we op een prachtige plek stopten voor de lunch, was het een paradijs; we zouden gaan zwemmen, paddleboarden en kajakken. We hadden zoveel plezier.

Geïnspireerd om in de voetsporen van Shirley te treden?

Lees meer over onze bareboat charters vanuit Lefkas.

Auteur

Ian Pedersen

Plan je Droomvakantie