20% Korting

Bespaar 20% op zeilvakanties in Kroatië, Griekenland en Italië.

lefkas

Zeilen door Griekenland in oktober – Helena Lucas

Helena Lucas MBE, winnaar van de Paralympische gouden en bronzen medaille, vertrok onlangs naar het zonnige Lefkas voor een zeilvakantie in het late seizoen, waarbij ze enkele van haar favoriete plekken uit haar kindertijd opnieuw bezocht en zag hoe het zeilgebied de afgelopen 20 jaar is gegroeid. Hier is haar verhaal.

De perfecte tijd van het jaar

Mijn man Steve en ik zijn net thuis van een geweldige week zeilen rond de Griekse eilanden in de Zuid-Ionische Zee met Sunsail.

Ik kan oktober ten zeerste aanbevelen als tijd van het jaar om te ontsnappen voordat de winter begint. Het is veel minder druk dan de zomermaanden en de temperatuur is perfect. Overdag zeilden we in korte broek en T-shirt, en 's avonds genoten we van de zonsondergang met een glas wijn en alleen een trui aan. De nachtelijke temperaturen maakten het echt aangenaam om te slapen zonder dat er ventilatoren nodig waren, en ook geen muggen! De middagtemperaturen zorgden er ook voor dat het niet te warm was om de eilanden te verkennen en een aantal wandelingen te maken, iets wat ik nooit zou doen midden in de zomer bij 30 graden! Wel merkten we dat de wind normaal gesproken pas om 13.00 uur binnenkwam. Ik weet niet zeker of dit typisch is voor de tijd van het jaar of gewoon toeval, maar het betekent dat je gewoon een mooie baai kunt vinden om in te ankeren, tijdens de lunch kunt zwemmen en dan kunt genieten van een middagzeil naar je eindbestemming.

De volgende dag vertrokken we naar Meganisi en Port Atheni, waar we samen met een aantal langetermijncruisers aan de kade afmeerden en een aantal goede tips kregen over plaatsen om te bezoeken. Port Atheni is een prachtige plek met veel hoekjes en gaatjes om voor anker te gaan. Het is erg rustig, met slechts één taverna, Niagas, in de baai. In de middag besloot ik een beetje te verkennen en naar de stad Katomeri te gaan. Ik bereikte snel de stad, dus besloot naar Port Vathi te gaan, een heel mooi haventje met verschillende taverna's en bars.

Het begin van onze reis

Toen ik klein was, ging ik met mijn gezin een paar keer naar de Zuid-Ionische Zee, en ik was geïntrigeerd om te zien wat ik me zou herinneren en hoeveel het was veranderd. De eerste dag zeilden we naar Nidri en voeren verder langs de stad en de rustige baai totdat het kanaal zich opende in deze verbazingwekkende baai genaamd Vliho. Het is zo vredig, ideaal om voor anker te gaan en met de keuze uit vier taverna's is dit een ideale eerste nacht.

Een snelle terugblik

Het was op dit punt dat de kleine ontdekkingsreis veranderde in een meer epische wandeling op het eiland! Een paar baaien verder ligt Spartahori, een plaats die ik me herinner uit mijn kindertijd. Dit komt waarschijnlijk door een aantal gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden en die in mijn geheugen zijn blijven hangen. Allereerst de douche bij de waterput. Normaal gesproken gingen we naar de plaatselijke taverna om te douchen, maar de enige taverna in die tijd lag bovenop de heuvel in het kleine dorpje, dus ons werd verteld dat we bij de bron konden douchen. Dit klonk in eerste instantie allemaal nogal spannend, totdat ik de ijskoude emmer met water ervaarde die papa over me heen gooide. Ik denk niet dat ik die dag de moeite heb genomen om mijn haar te wassen.

Ik herinner me ook dat ik 's ochtends wakker werd terwijl mijn vader kreunde dat zijn zwembroek weg was en dat de plaatselijke visser hem moet hebben meegenomen. Ik betwijfel dit ten zeerste, aangezien de rest van de familie enigszins opgelucht was dat ze verdwenen waren. Het meest waarschijnlijke scenario is dat mama ze ‘per ongeluk’ niet zo goed heeft vastgepind…

Mijn laatste Spartahori-herinnering is de taverna op de heuvel, Taverna Lakis (die nog steeds sterk lijkt, zo lijkt het!). Het is tegenwoordig een goede oude klim daar, dus voor een 10-jarige voelde het waarschijnlijk episch. Er was geen menu, je kreeg wat je kreeg, namelijk kip met patat, maar het was een fantastische avond met dansen op de tafels en afgesloten met de conga in en uit de ramen van het restaurant. Er was ook de Griekse traditie om borden kapot te slaan, maar dat zou een van de aangeschoten vlootzeilers kunnen zijn geweest die per ongeluk hun bord lieten vallen!

Denk aan uw wandelschoenen

We lagen al afgemeerd op Meganisi in Port Atheni, en met zoveel plaatsen om te bezoeken, dacht ik dat het onwaarschijnlijk was dat we zouden stoppen in Spartahori, dus besloot ik daarheen te lopen langs de kustweg om te proberen de bron te vinden en te zien hoeveel de plek is. is veranderd. Het was iets verder dan ik had gedacht, drie baaien verder zelfs! De tijd tikte door en ik had tegen Steve gezegd dat ik maar een paar uur zou blijven, dus besloot ik te gaan joggen. Ik kan zeggen dat slippers niet de ideale wandelschoenen zijn en zeker geen vervanging zijn voor sportschoenen, maar het was het waard omdat de uitzichten onderweg prachtig waren!

Nou nou nou…

Uiteindelijk kwam ik aan en vond de put. Niet helemaal het middelpunt dat het was geweest, de put is nu nogal overwoekerd en met een hangslot afgesloten, waardoor iemand anders wordt behoed voor het koudeschoksyndroom. Er zijn nu verschillende taverna's in de baai, maar de wandeling de heuvel op naar het mooie dorp is de moeite waard vanwege het uitzicht, en je kunt nu genieten van een welverdiend drankje in een van de bars op het dak. De taverna's serveren nu ook meer dan kip en friet!

Het adembenemende landschap

Eén zeil dat u niet mag missen, vaart tussen de eilanden Ithaka en Kefalonia. Dit stuk water is omgeven door een adembenemend landschap. Na een heerlijke dag op het water gingen we voor anker in AY Euphemia. Hier is er een wandeling over het eiland naar de westelijke oever, die er geweldig uitziet. Helaas heb ik er geen tijd voor gehad omdat het 8 kilometer is, dus 16 kilometer heen en terug; niet haalbaar tenzij je aan de andere kant een taxi kunt nemen om je terug te brengen. Het grootste verschil dat ik uit mijn kindertijd heb opgemerkt, is dat de eilanden meer ontwikkeld zijn geworden, met meer taverna's, bars en kleine supermarkten om het toerisme daar te ondersteunen. Het leuke is echter dat het karakter van de eilanden niet is veranderd, ze hebben hun unieke Griekse cultuur en stijl behouden.

Een must om te bezoeken; Sivota

Een van onze favoriete plekken was Sivota. Grappig genoeg waren we gewaarschuwd om daar niet heen te gaan door de langetermijncruisers die we in Port Atheni ontmoetten en zeiden dat het erg druk was. Gelukkig negeerden we hun advies en hoewel we aankwamen op de dag dat alle flottieljes terugkeerden, was er voldoende ruimte om voor anker te gaan in de baai. Sivota is een mooi stadje, verscholen in een prachtige baai, met veel taverna's om uit te kiezen en een mooi strand om af te zwemmen. We genoten van een cocktail tijdens het happy hour in de jachtclub, voordat we naar onze mening het beste Griekse gerecht aten dat we ooit hebben geproefd: Seafood Saganaki. Je moet het proberen!

Al met al hebben we weer een fantastische vakantie gehad met Sunsail. We kunnen niet wachten om terug te gaan en alle andere eilanden en baaien te bezoeken die we nooit hebben gezien, en we zullen zeker in oktober weer boeken!

Lees hier meer over Lefkas en de Zuid-Ionische Zee. Als je meer van Helena wilt horen, klik dan hier om te lezen over haar BVI-avontuur.

Auteur

Ian Pedersen

Plan je Droomvakantie